Ahogy látom, hogy a már leírt étel ajánlások innen származnak,
http://www.thyroidcommunity.com/patient/resources/tc_eng_pt_res_lowiodine.asp
Említenek itt egy speckó szakácskönyvet, de sajna nem nyílik meg - legalábbis én nem tudom megnyitni.
Találtam viszont egy másik oldalt, ahol a diéta elemei jelentős átfedésben vannak az eddigiekkel, de szerepel benne néhány újdonság is
- a csoki tiltólistán van, de a kakaópor és néhány étcsoki megengedett (csak azt nem írják, hogy pontosan melyikről van szó)
- tartózkodni kell a szójától és annak készítményeitől
- az ajánlás hivatkozik egy ún. NIH diétára, amely szerint ne együnk babot sem. (NIH??? =National Institutes of Health??)
- minden gyümölcsöt ehetünk, kivéve a rebarbarát és - figyelj!:-) - a maraschino-meggyet (nem tudom, ki mennyit találkozik vele...:-))
- ehetünk nem sózott magokat és az abból készült "vajakat, pl mogyoróvajat
- gabonafélék
- cukor, lekvár méz, juharszirup
- feketebors, friss és szárított gyógynövények, fűszerek
- itt a megengedettek között említik a colat, a nem instant kávét és teát, alkoholt, limonádét, gyümölcslevet
Fontos, hogy amikor vásárolunk, nézzük meg az összetevőket, ne legyen benne vörös színezék és E127.
A könnyen elkészíthető ételek között említik:
- fahéjas zabkása (életemben nem ettem...)
- almalé
- grillezett friss húsok
- sült alma
- említenek egy Matzo crackers-t szendvics alapanyagnak, ha jól gondolom, ez a pászka
Azt írják, hogy ezek a javaslatok csak tanácsok, amelyek nem helyettesítik az orvosi konzultációt!!!
... és TADÁM!!!! itt egy szakácskönyv ugyanezen a honlapon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése