2015. március 25., szerda

4 nap távol

A négy napos távollét után újra itthon:-)
Mivel a családon kívül egy baráti társasággal összezárva éltünk, nem úszhattam meg és az tűnt a legjobb megoldásnak, ha az elején tisztázom, hogy jódmentes diétán vagyok, ez alapvetően mivel jár és előre is bocsi-bocsi mindenkinek,  ha nem eszek a kajájából, mivel jellemzően közös koszton éltünk. Tök jól fogadta mindenki, a végén még azt is "megkaptam", hogy igazán felnéz rám, amiért így tudok hozzáállni ehhez az egész diétázós témához. Amikor ő diétázik - és ez előfordul évente egyszer 3 héten át -, előre felkészíti a családot, mert elviselhetetlen ez idő alatt.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esett jól:-)...
Na de nézzük a kajákat - már amire visszaemlékszem. Az utazás előtti este sütöttem egy grillcsirkét. Sok dolog nem volt vele, viszont kitartott három napig. Mindössze besóztam a már említett 100% tisztaságú NaCl-el, a fólia alá löttyintettem egy kis vizet és puhára pároltam, majd mindkét oldalát meggrilleztem. salátával eszegettem.
Amikor megérkeztünk feltettem főni egy kocsonyát. Rájöttem, hogy ezt ehetek, csak nem szabad füstölt húst beletennem. Úgyhogy gyors konzultáció anyuval és már főtt is életem első kocsonyája. ... ami egyébként isteni lett:-) Ehhez ezért persze előre készültem, megvettem a hozzávalókat: pár körmöt (amit feldaraboltattam a hentessel), egy pici csülköt, vöröshagymát, fokhagymát, egész fekete borsot, répát és krumplit. A krumpli kivételével minden összetevőt megtisztítottam és fel tettem rotyogni nagy lángon. Ja és persze a sóm! Leszedtem a habot, majd pici lángon főztem tovább kb. öt órán át, majd a krumplival együtt még fél órát. Nem lett kevés, jutott belőle másoknak is.
Sütöttem egy kenyeret is, amire teljesen rákattantak a többiek is. Lepirítottam tökmagot és napraforgómagot egy kis oliva olajon, majd félre tettem hűlni. Összegyúrtam szűk féladag búzalisztet és bő féladag teljeskiőrlésű tönkölybúza lisztet - együtt kb. fél kg. Hozzá egy csomag szárított élesztő, 2 lapos teáskanál kristálycukor, 2 púpos teáskanál a "sómból", 4 evőkanál olivaolaj és kb. 2 dl langyos víz. Összedagasztottam alaposan, majd a végén belegyúrtam a magokat is. Langyos helyen kelni hagytam egy órát. Tepsibe raktam, formáztam, majd 180 C-on alsó-felső sütéssel 20-25 perc alatt megsütöttem. Egységes lett a szerkezete és kicsit kalácsos volt. 
A nyers gyümölcsök és a zöldségek mellett padlizsánkrémet és egy speckó rántottát készítettem még. 
A padlizsánt megsütöttem - levágtam előtte a zöld végeket, majd amikor puhára sült és kihűlt, összezúztam, összekevertem sóval, borssal, olivaoljallal, zúzott fokhagymával és reszelt vöröshagymával. (A majonézt kihagytam - legalábbis aszerint a recept szerint, amit ismerek). "Enyhén" hagymás lett, de nem bántam:-)
A rántotta pedig zöldségekkel együtt készült, de kizárólag a többieknek készült csokimártásból kimaradt tojásfehérjével (mivel ugye a sárgáját nem ehetem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése